Bilakah Waktu Yang Sesuai Membeli Emas Pertama?


Golongan yang asyik bertanya bila harga emas turun akan terus bertanya kerana tak pernah ada pengalaman membeli emas.

Selagi kita tidak membuat belian pertama kita tidak akan tahu bila harga emas naik atau turun kerana tiada benchmark atau penanda aras tersendiri. 

Cara terbaik ialah beli dahulu walaupun 1 gram dan selepas itu barulah ikuti perkembangan harga.

Jika kita merancang untuk membeli emas pada harga rendah dan terus menunggu, besar kemungkinan kita tidak akan menabung emas sehingga bila-bila. 

Waktu terbaik untuk membeli emas adalah ketika kita mempunyai duit. Bukannya menunggu harga emas murah. 

Apa definasi murah? Tidak ada siapa pun tahu bila harga emas benar-benar murah!

Malah penganalisis teknikal harga emas yang pakar sekalipun tidak dapat membuat ramalan yang tepat naik turun harga emas.

Fenomena turun naik harga emas adalah perkara biasa. Jangan gabra. Mana mungkin harga naik tak turun-turun. Faktanya, trend harga emas confirm naik sejak 20 tahun lalu.  

Jika terus nak menunggu harga emas ‘murah’, duit mungkin habis dibelanja. Atau mungkin penantian itu tanpa sengaja kita telah membiarkan duit dimakan inflasi 3% hingga 4% setahun. 

Jadi adalah lebih baik menyimpan emas yang sudah purata kenaikannya secara amnya kenaikan sekitar 10% setahun sebagai simpanan jangka panjang.

Begitulah.

———————-

Saya kongsikan Nota Kewangan dan Pelaburan PERCUMA di Telegram. Klik link ini https://t.me/NotaHawaHussin. Percuma saja kawan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *