1 G R A M P E R T A M A

1  G R A M  P E R T A M A

Langkah pertama dalam membuat sesuatu adalah perkara antara yang paling susah untuk kita buat, macam-macam perkara fikir sebelum dapat buat.

Bila dah buat semua perkara yang kita fikir sebelum ini ternyata meleset, ianya jauh lebih mudah dari apa yang kita fikirkan. 

Begitulah juga bila kita nak mula simpan emas buat pertama kali, berhari-hari fikir bagaimana nak daftar, nak beli, nak simpan, nak jual balik, nak gadai dan macam-macam lagi. 

Bila jumpa orang yang berpengalaman, segala persoalan boleh terjawab dalam masa tak sampai 1 jam. Dah mula ada keyakinan untuk bermula, saya jamin kita takkan faham semua tentang emas dalam masa 1 hari.

Mulakan dulu dengan 1 gram atau RM100 sebagai langkah pertama, bila dah mula baru kita ada pengalaman pertama untuk kita buat simpanan yang seterusnya. 

Sambil simpan emas boleh cari ilmu dengan orang yang berpengalaman, belajar dari orang yang berpengalaman adalah jalan pintas untuk kita berjaya. Jika malu nak bertanya pada orang, boleh beli buku kewangan yang berkaitan.

Jika orang yang berjaya ambil masa 5 tahun untuk dapatkan sesuatu ilmu, kita cuma perlukan masa tak sampai 1 hari untuk dapat ilmu tersebut.

Kita takkan buat kesilapan sama dengan orang sudah berpengalaman buat, kita dah jimat banyak masa dan dapat elak kerugian dari kesilapan kita sendiri.

Bila kita dah mula cari ilmu, secara automatik kita akan tambah gram setiap bulan secara konsisten. Pantang ada duit terus fikir nak tambah gram, bila dah dapat banyak ilmu emas simpanan pun dah banyak.

Sifu kewangan saya selalu pesan ‘buat dulu faham kemudian’. Alhamdulillah hari ini saya betul-betul faham apa yang sifu kewangan saya pesan.

Mulakan dulu dengan 1 gram pertama hari ini, gram yang seterusnya akan jadi lebih mudah insyaallah.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat pada semua. Wallahua’lam.

Dengan Public Gold anda boleh mulakan dengan serendah RM100. 

Mulakan hari ini untuk masa depan yang lebih baik untuk anda dan keluarga. 

Saya kongsikan Nota Kewangan dan Pelaburan PERCUMA di Telegram. Klik link ini https://t.me/NotaHawaHussin. Percuma saja kawan!

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *