4 faktor kenapa barang kemas tidak sesuai untuk pelaburan?

Ada waktu, kita terlalu bersemangat untuk melabur dalam emas, tanpa asas ilmu berkenaan emas. Ini amatlah merugikan. Apabila sudah terbeli barang kemas untuk pelaburan memang tak boleh buat apa- apa. Teruskan saja menyimpan emas tu dan jangan risau, tak akan rugi selagi tidak menjualkannya. Cumanya untuk mendapatkan keuntungan, terpaksa menunggu beberapa tahun lagi untuk dapatkan keuntungan disebabkan faktor ini:

1. Harga per gram lebih mahal

Harga barang kemas yang ditetapkan oleh persatuan kedai emas rata rata 10 hingga 15 peratus lebih mahal berbanding harga emas pelaburan 999. Ini adalah biasa kerana adanya kos upah design emas perhiasan itu sendiri.

2. Kadar spread sangat tinggi

Kadar susut nilai akan menentukan berapa banyak dan berapa cepat kita dapat jana keuntungan daripada emas yang kita beli itu kalau adanya kenaikan harga emas. Spread barang kemas rata ratanya sekitar 25 hingga 40% berbanding emas pelaburan 999 kurang dari 10%.

3. Kos upah yang dimanipulasi

Kos upah bergantung kepada kehalusan reka bentuk barang kemas. Lagi halus dan lagi seni cantik seni buatannya, lagi mahal kos upah yang dikenakan. Jika harga emas tinggi, mereka boleh rendahkan kos upah, manakala jika harga emas rendah, mereka boleh naikkan caj ini. Maksudnya kalau harga emas sedang rendah kita tetap membayarnya pada harga yang tinggi.

4. Semakan harga sangat lambat

Biasanya, harga emas dunia naik, harga barang kemas terus naik! Tetapi jika harga emas turun, biasanya kedai emas lambat semak harga dan mungkin kekalkan harga tinggi sampai beberapa hari. Hanya jika berlaku perubahan harga ketara emas dunia barulah disemak.

Solusinya? Anda boleh mula menabung emas pelaburan 999 yang memiliki spread tiga kali lebih rendah, malah ada jaminan belian balik bagi emas jenama Public Gold. Pastikan pilih jenama yang diakui kukuh di dalam pasaran ya.

Begitulah.

Saya kongsikan Nota Kewangan dan Pelaburan PERCUMA di Telegram. Klik link ini https://t.me/NotaHawaHussin.Percuma saja kawan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *