Apa Kaitan Emas dan Wang Kertas?

Matawang yang digunapakai pada zaman Rasullullah dan kerajaan Islam yang lain sebagai medium transaksi  jual beli sejak berzaman dahulu adalah emas. Ini fakta sejak ribuan tahun.

Dahulu, wujudnya wang kertas dollar digunakan sebagai baucar bagi mewakili emas. Setiap 35 dollar yang dicetak adalah bersandarkan kepada emas seberat satu troy oz (31.1g) .

Setelah Kerajaan Amerika  mempunyai masalah ekonomi yang teruk akibat peperangan yang panjang dengan Vietnam, sistem kewangan telah dimanipulasikan. Pada waktu itu, dollar Amerika telah dicetak tanpa lagi bersandarkan kepada emas.

Wang kertas akan mempunyai ‘nilai’ hanya dengan jaminan kerajaan. Jika kita perasan, dahulu kita pernah ada duit syiling RM 1, duit kertas RM 500 dan RM 1,000, apabila kerajaan isytihar tidak lagi bernilai, maka nilainya hilang begitu sahaja dan TIDAK LAKU di dalam pasaran.

Satu fakta yang kita perlu tahu adalah, emas dan perak telah digunakan sebagai alat penyimpan nilai paling ampuh dalam sejarah manusia disebabkan sifatnya yang tidak boleh dicipta, tidak musnah, dan tidak boleh dibinasakan dengan apa cara sekalipun.

Disebabkan faktor ini, emas adalah satu satunya aset kewangan yang tidak sekali-kali boleh jatuh nilainya menjadi kosong. Emas kekal dianggap duit sebenar sejak zaman berzaman hingga kiamat. 

Cuma ya, pemilihan jenama emas amat penting bagi penyimpan emas yang bijak. Maka, pastikan pilih jenama yang diakui seperti jenama Public Gold ya!

Gitu!

————-

Saya kongsikan Nota Kewangan dan Pelaburan PERCUMA di Telegram. Klik link ini https://t.me/NotaHawaHussin. Percuma saja kawan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *